Home » Blog » Heb ik een bedrijfswebsite nodig?

Heb ik een bedrijfswebsite nodig?

nov 26, 2022 | Website

Met de opkomst van social media vraag je je misschien wel af of je wel echt een kwalitatieve bedrijfswebsite nodig hebt. Er zijn er paar dingen die je moet meenemen in de beslissing of je wel echt een goede bedrijfswebsite nodig hebt. Wat deze zijn lees je hier!

Wat is een bedrijfswebsite?

Een bedrijfswebsite is de plek waar veel kandidaten binnenkomen wanneer ze op zoek zijn naar een baan binnen jouw bedrijf. Een bedrijfswebsite bevat doorgaans een hoop inhoud, waaronder tekst, afbeeldingen en video’s die je kan gebruiken om kandidaten te overtuigen van jouw bedrijf als werkgever. Daarbij is een bedrijfswebsite ook een mooie plek om door te linken naar je werken-bij website. De website kan ook functies bevatten zoals een blog, een forum of een online winkel. Hierdoor vormt het ook een goede plek om de producten of diensten van het bedrijf te promoten, informatie over het bedrijf te delen of als platform te dienen voor klanten en partners om met het bedrijf te communiceren.

Waarom is een bedrijfswebsite belangrijk?

In de afgelopen jaren hebben veel bedrijven meer nadruk gelegd op het ontwikkelen van een sterk werkgeversmerk en wervingsstrategie. Een bedrijfswebsite is een manier voor een je bedrijf om je werkgeversmerk te versterken en potentiële kandidaten aan te trekken. Hoewel een bedrijfswebsite traditionele wervingsmethoden zoals banenbeurzen of persoonlijke netwerken niet kan vervangen, kan het wel een aanvulling zijn door een extra manier te bieden om toptalent aan te trekken.

Een goed ontworpen bedrijfswebsite kan een professioneel beeld uitstralen en potentiële kandidaten een positieve indruk van je bedrijf geven. Bovendien kan een bedrijfswebsite gedetailleerde informatie geven over de cultuur, waarden en voordelen van je bedrijf, wat nuttig kan zijn bij het aantrekken van kandidaten die goed bij de organisatie passen.

Waarom heb je een bedrijfswebsite nodig?

Ondanks dat een bedrijfswebsite vaak gericht is op het aantrekken van nieuwe klanten en niet per se op potentiële kandidaten, is dit wel een website waar zij vaak komen om jouw bedrijf beter te leren kennen. Het is dus belangrijk dat je bedrijfswebsite dezelfde sfeer uitstraalt als je werken-bij website. Wanneer kandidaten op een prachtige werken-bij website terecht komen en dan gaan naar de bedrijfswebsite die niet op het verhaal of de uitstraling aansluit, is de kans groter dat zij verder zoeken naar een andere werkgever.

Verder is de bedrijfswebsite de plek waar de meeste bezoekers binnenkomen. Vanaf hier kan je onder andere kandidaten makkelijk doorsturen naar je werken-bij website, waar ze alle informatie vinden over jouw bedrijf en de openstaande functies. Door de verschillende websites in dezelfde stijl te maken, zorg je dat je op beide websites een professionele uitstraling hebt en ze elkaar versterken.

Hoe zet je een bedrijfswebsite effectief in?

Een bedrijfswebsite is effectief bij recruitment als je website bezoekers hiermee kan leiden naar je werken-bij website of ze kan overtuigen om te reageren op een vacature. Het is belangrijk dat je bedrijfswebsite up-to-date is en er professioneel uitziet. Voeg een link naar je werken-bij website toe aan je bedrijfswebsite en zorg dat deze gemakkelijk vindbaar is.

Zorg ook dat je website responsive en geoptimaliseerd is. Responsive wil zeggen dat de website makkelijk bruikbaar is op verschillende apparaten en door je website te optimaliseren is hij sneller en gebruiksvriendelijker. Dit alles maakt je website toegankelijk en verkleint de kans dat kandidaten je website snel weer verlaten, omdat ze niet snel vinden waar ze naar op zoek zijn.

Wanneer je een werken-bij website in wilt zetten kan het een goed idee zijn om ook je bedrijfswebsite aan te passen. Het is namelijk niet alleen een plek voor klanten en partners, maar geeft kandidaten ook een goed beeld van jouw bedrijf. Wil je een website die helemaal gericht is op recruitment? Bekijk dan ook de andere recruitment websites!

Meer interessante artikelen

Fase 1: Capture

Kies je doelgroep en onderwerp.

Customer journey

Vertel verhalen aan nieuwe en bestaande klanten.

Employee journey

Vertel verhalen aan nieuwe en bestaande medewerkers.

Candidate journey

Vertel verhalen aan nieuwe en bestaande kandidaten.

Fase 2: Create

Kies je format en verhaaltype.

Long stories

Verhalen van werkgevers, bedrijven, etc. van ≤ 20 minuten.

Medium stories

Verhalen van afdelingen, klanten, etc. van ≤ 10 minuten.

Short stories

Verhalen van vacatures, producten, etc. van ≤ 2 minuten.

Fase 3: Boost

Kies je verspreidingskanalen.

Content plan

Leg je content distributie vast in een content plan.

Online channels

Verspreid jouw content via meerdere online channels.

Offline channels

Verspreid jouw content via meerdere offline channels.