Home » Blog » Hoe email marketing helpt bij recruitment

Hoe email marketing helpt bij recruitment

nov 26, 2022 | Marketing

Email marketing is een snelle, goedkope en effectieve manier om potentiële kandidaten te bereiken. Door een database met potentiële medewerkers aan te maken en ze regelmatig te mailen kan je jouw recruitmentproces snel en efficiënt laten verlopen. Lees hier hoe email marketing je kan helpen bij recruitment!

Wat is email marketing?

Email marketing is een vorm van marketing waarbij email wordt gebruikt om iets te promoten. Het kan worden gebruikt om relaties op te bouwen met potentiële en huidige werknemers, om nieuwe vacatures te promoten of om specifieke groepen te bereiken met speciale aanbiedingen, zoals een evenement. Email marketing is een effectieve manier om snel en tegen lage kosten een groot publiek te bereiken en kan daarom ook goed worden gebruikt als een tool voor werving.

De kracht van email 

Email marketing is een ongelooflijk krachtig hulpmiddel als het gaat om werving. Door regelmatig updates en nieuwsbrieven te versturen houd je potentiële kandidaten op de hoogte van nieuwe vacatures en stimuleer je hen om te solliciteren. Dit hoeft niet altijd meteen te zijn. 

Bovendien is email marketing een geweldige manier om relaties op te bouwen met potentiële kandidaten. Door een band op te bouwen en contact te houden, heb je hun voorkeur wanneer er een functie binnen je bedrijf vrij komt. Als je email marketing nog niet gebruikt als onderdeel van je wervingsstrategie is dit hét moment om te beginnen. 

Een email marketing campagne opzetten

Email marketing kan een goede manier zijn om nieuwe medewerkers voor jouw bedrijf te werven. Hier zijn een paar tips voor het opzetten van een email marketing campagne voor werving:

  1. Begin met het maken van een lijst met potentiële kandidaten. Je kan dit doen door cv’s te zoeken op vacaturesites of online databases.
  2. Zodra je jouw lijst met potentiële kandidaten heeft, is het tijd om jouw email marketing campagne op te stellen. Begin met het maken van een pakkend onderwerp dat de aandacht trekt en ontvangers verleidt om de email te openen.
  3. Zorg ervoor dat je in de hoofdtekst van jouw e-mail informatie opneemt over de vacature en wat jouw bedrijf tot een geweldige plek om te werken maakt. Zorg ervoor dat je ook een call-to-action opneemt, zoals een uitnodiging om te solliciteren op de functie of om een evenement bij te wonen.
  4. Kies tenslotte een geschikt verzendschema voor je emails. Het is belangrijk dat je niet te weinig emails stuurt, maar ook zeker niet te veel. Probeer hier een balans in te vinden die past bij jouw doelgroep.

Tips voor een succesvolle email marketing campagne 

Email marketing kan een geweldige manier zijn om nieuwe kandidaten voor jouw openstaande vacatures te bereiken. Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat jouw email marketing campagne succesvol is:

  • Houd je emails kort en to the point. Kandidaten hebben het druk en willen geen lange, uitgesponnen e-mail lezen.
  • Zorg ervoor dat je onderwerp pakkend is en de aandacht trekt. Je wil dat kandidaten jouw email openen en lezen.
  • Gebruik afbeeldingen en video’s verstandig in emails. Te veel afbeeldingen of video’s kunnen een email overweldigend maken, dus gebruik ze spaarzaam.
  • Test de emails voordat je ze verstuurt.

De uitdagingen van email marketing

Ondanks dat email marketing veel kansen met zich meebrengt, kan het ook een uitdaging zijn. Hier zijn enkele van de uitdagingen van email marketing:

Je hebt een goede lijst nodig. Een goede emaillijst is essentieel voor elke email marketing campagne. Zonder een goede lijst gaan je emails verloren. Verzamel via je website emailadressen en probeer zo een lijst met actieve betrokkenen te verzamelen.
Email marketing kan duur zijn. Hoewel email marketing een zeer kosteneffectieve manier kan zijn om je doelgroep te bereiken, kan het ook behoorlijk duur zijn als je niet voorzichtig bent met jouw budget. Wanneer je net begint helpt het om gratis programma’s te gebruiken.
Met zoveel emails die elke dag worden verzonden is het gemakkelijk voor jou om te verdwalen in de massa. Zorg ervoor dat jouw email opvalt door een opvallend onderwerp te gebruiken en waardevolle inhoud te bieden die ontvangers ook echt willen lezen.

Email marketing is een belangrijk hulpmiddel bij recruitment. Hiermee bereik je snel en eenvoudig een groot aantal potentiële kandidaten en kan het worden aangepast aan specifieke groepen mensen. Email marketing is ook relatief goedkoop, waardoor het een geweldige optie is voor allerlei soorten werkgevers. Tenslotte is email marketing een geweldige manier om in contact te blijven met eerdere sollicitanten en top-of-mind te blijven voor toekomstige kansen.

Meer interessante artikelen

Fase 1: Capture

Kies je doelgroep en onderwerp.

Customer journey

Vertel verhalen aan nieuwe en bestaande klanten.

Employee journey

Vertel verhalen aan nieuwe en bestaande medewerkers.

Candidate journey

Vertel verhalen aan nieuwe en bestaande kandidaten.

Fase 2: Create

Kies je format en verhaaltype.

Long stories

Verhalen van werkgevers, bedrijven, etc. van ≤ 20 minuten.

Medium stories

Verhalen van afdelingen, klanten, etc. van ≤ 10 minuten.

Short stories

Verhalen van vacatures, producten, etc. van ≤ 2 minuten.

Fase 3: Boost

Kies je verspreidingskanalen.

Content plan

Leg je content distributie vast in een content plan.

Online channels

Verspreid jouw content via meerdere online channels.

Offline channels

Verspreid jouw content via meerdere offline channels.