Home » Blog » Hoe je een employer branding campagne kan gebruiken voor recruitment

Hoe je een employer branding campagne kan gebruiken voor recruitment

nov 26, 2022 | Employer branding

Als het gaat om werving kan een employer branding campagne een krachtig hulpmiddel zijn. Door de waarden en cultuur van uw bedrijf duidelijk te definiëren, kan je de juiste kandidaten voor de baan aantrekken. Hoe je een employer branding campagne kan gebruiken voor recruitment lees je hier!

Wat is employer branding?

Employer branding is het creëren van een positief beeld van een werkgever om de beste medewerkers aan te trekken, te betrekken en te behouden. Met andere woorden; het gaat er om van jouw bedrijf de favoriete werkgever te maken. Employer branding kan een krachtig instrument zijn in het wervingsproces, omdat het je kan helpen toptalent aan te trekken en het behoud van werknemers te verbeteren. Employer branding kan ook helpen de betrokkenheid en het moreel van werknemers te verbeteren en een positieve werkcultuur te bevorderen. Uiteindelijk gaat het bij employer branding om het creëren van een positief werkgeversmerk dat van jouw bedrijf de favoriete werkgever van dit moment, maar ook de komende jaren maakt.

De doelen van een employer branding campagne

Een employer branding campagne is een wervingstool die kan worden gebruikt om het unieke verhaal van je bedrijf te communiceren en de reputatie als een geweldige plek om te werken op te bouwen. De doelstellingen van een employer branding campagne zijn om toptalent aan te trekken, het behoud van werknemers te verbeteren en een concurrentievoordeel op de markt te creëren.

Een effectieve employer branding campagne vertelt het verhaal van het bedrijf op een manier die aansluit bij werkzoekenden en ervoor zorgt dat ze deel willen uitmaken van het team. De campagne moet ook alle negatieve percepties over het bedrijf aanpakken die toptalent ervan weerhouden om te solliciteren. Tenslotte moet een employer branding campagne gericht zijn op het creëren van langdurige relaties met kandidaten, in plaats van alleen het invullen van openstaande vacatures.

Door te investeren in een employer branding campagne kan je als bedrijf je wervingsinspanningen verbeteren en een sterke reputatie opbouwen als favoriete werkgever.

Waarom investeren in een employer branding campagne?

Een employer branding campagne kan een geweldige investering zijn voor bedrijven die hun werving willen verbeteren. Door je werkgeversmerk te verbeteren kan je betere kandidaten aantrekken, wat op de lange termijn kan besparen op wervingskosten.

Er zijn veel verschillende manieren om een werkgeversmerk te verbeteren. Een manier is om te investeren in een employer branding campagne. Dit kan via verschillende kanalen, zoals social media en vacaturewebsites. Door dit te doen kan je een breder publiek bereiken en de bekendheid van jouw merk vergroten.

Een andere manier om een werkgeversmerk te verbeteren is door een uitstekende werknemerservaring te bieden. Denk hierbij aan zaken als goede arbeidsvoorwaarden, redelijke salarissen en interessant werk. Gelukkige medewerkers blijven eenmaal langer bij een bedrijf; wat kan besparen op omzetkosten.

Hoe maak je een succesvolle employer branding campagne?

Een employer branding campagne is een langetermijn marketingstrategie die bedrijven helpt toptalent aan te trekken en te behouden. De meest succesvolle employer branding campagnes zijn gebaseerd op onderzoek, sterke berichten en creatieve inhoud.

Om een succesvolle employer branding campagne te creëren, moet je eerst uitgebreid onderzoek doen om de behoeften en wensen van jouw doelgroep te begrijpen. Als je eenmaal een goed begrip hebben van je publiek, kan je berichten ontwikkelen die hen aanspreken. Ten slotte moet je boeiende inhoud maken die de aandacht van jouw doelgroep trekt en aanzet tot actie.

Een employer branding campagne is een geweldige manier om jouw wervingsproces te verbeteren. Door te focussen op je bedrijfscultuur en waarden, kan je toptalent aantrekken dat goed bij jouw bedrijf past. Door een sterk werkgeversmerk te creëren, kan je jouw wervingssucces verbeteren en een beter personeelsbestand opbouwen.

Meer interessante artikelen

Fase 1: Capture

Kies je doelgroep en onderwerp.

Customer journey

Vertel verhalen aan nieuwe en bestaande klanten.

Employee journey

Vertel verhalen aan nieuwe en bestaande medewerkers.

Candidate journey

Vertel verhalen aan nieuwe en bestaande kandidaten.

Fase 2: Create

Kies je format en verhaaltype.

Long stories

Verhalen van werkgevers, bedrijven, etc. van ≤ 20 minuten.

Medium stories

Verhalen van afdelingen, klanten, etc. van ≤ 10 minuten.

Short stories

Verhalen van vacatures, producten, etc. van ≤ 2 minuten.

Fase 3: Boost

Kies je verspreidingskanalen.

Content plan

Leg je content distributie vast in een content plan.

Online channels

Verspreid jouw content via meerdere online channels.

Offline channels

Verspreid jouw content via meerdere offline channels.