Home » Blog » Recruitment marketing, wat wordt jouw volgende stap?

Recruitment marketing, wat wordt jouw volgende stap?

nov 26, 2022 | Marketing

Recruitment marketing is het gebruik van marketingtechnieken om toptalent aan te trekken en te behouden. Door verschillende strategieën kunnen bedrijven een grote groep van potentiële kandidaten bereiken en hun kansen vergroten om de beste werknemers aan te trekken en te behouden. Recruitment marketing is een cruciaal onderdeel van elke strategie voor het werven van talent en bepaalt of je recruitment campagne succesvol is.

Wat is recruitment marketing?

Om nieuw talent aan te trekken, maken veel bedrijven gebruik van recruitment marketing. Dit is het proces waarbij marketingtechnieken worden gebruikt om potentiële kandidaten voor een openstaande functie te identificeren, aan te trekken en te betrekken. Het kan een effectief middel zijn om vacatures snel te vervullen met kwalitatief goede kandidaten. Door een sterke marketingstrategie op te stellen die aansluit bij jouw bedrijf, heb je binnen no-time je functie vervuld.

De verschillende soorten recruitment marketing

Om de juiste werknemers te vinden, moeten bedrijven de juiste recruitment marketingstrategie gebruiken. Er zijn verschillende soorten recruitment strategieën. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om de juiste te kiezen voor jouw behoeften.

Zoekmachine marketing

Recruitment marketing is het proces waarbij zoekmachine marketing wordt gebruikt om potentiële werknemers naar jouw bedrijf of organisatie te trekken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van search engine optimization (SEO). Door je website te optimaliseren voor relevante zoekwoorden, kan je jouw zichtbaarheid op pagina’s met zoekresultaten van zoekmachines vergroten, waardoor de kans groter wordt dat werkzoekenden je openstaande vacatures zullen vinden.

Door te investeren in recruitment marketing vergroot je jouw kansen om toptalent aan te trekken voor je vacatures. Een effectieve recruitment marketingstrategie kan je helpen om je te onderscheiden van de concurrentie en de beste kandidaten aan te trekken voor jouw openstaande functies. SEO is een langetermijnsinvestering die je terugverdient in de positie die je uiteindelijk krijgt tussen de Google-zoekresultaten. Wanneer je eenmaal een hoge positie te pakken hebt, raak je deze niet zomaar kwijt. Ze zijn namelijk relatief makkelijk te behouden.

Social media marketing

Om de beste kandidaten voor een vacature te vinden, richten veel bedrijven zich op social media marketing. Door platforms zoals LinkedIn, Facebook en Twitter te gebruiken, kunnen bedrijven namelijk een breder publiek van potentiële werknemers bereiken.

Door social media te gebruiken voor recruitment marketingdoeleinden kunnen bedrijven een grotere groep van kandidaten bereiken en de meest gekwalificeerde personen voor de baan identificeren. Daarnaast bieden social mediaplatforms bedrijven een efficiënte manier om vacatures te adverteren en sollicitaties te verzamelen. Dit maakt social media marketing een effectief hulpmiddel dat kan worden gebruikt om het wervingsproces te ondersteunen.

Email marketing

Email marketing is een krachtige tool die kan worden gebruikt voor recruitment doeleinden. Door email marketing te gebruiken kunnen bedrijven zich met minimale inspanning en kosten op een groot publiek richten. Email marketing is een goedkope en effectieve manier om potentiële kandidaten te bereiken. Door in je email marketingcampagnes een link naar bijvoorbeeld je vacaturepagina op te nemen, vergroot je eenvoudig het aantal mensen dat op de hoogte is van je openstaande vacatures.

Naast een effectieve wervingstool, kan email marketing ook helpen bij het opbouwen van relaties met potentiële werknemers. Door regelmatig updates en informatie over jouw bedrijf te sturen, kan je een gevoel van vertrouwdheid en verstandhouding creëren waardoor kandidaten eerder geneigd zijn om te solliciteren op je vacature.

Online advertenties

Om succesvol te zijn op de huidige arbeidsmarkt, moeten bedrijven een effectieve recruitment marketingstrategie hebben. Door gebruik te maken van online advertenties kunnen bedrijven hun advertenties richten op potentiële werknemers die actief op zoek zijn naar vacatures die aansluiten bij hun vaardigheden en ervaring.

Search engine advertising (SEA) is een effectieve manier om een groot aantal kandidaten online te bereiken en biedt de mogelijkheid om resultaten te volgen en te meten. SEA kan je niet alleen helpen om een hoge positie tussen de zoekresultaten te krijgen, maar kan ook worden ingezet in de vorm van display advertenties op websites of in Google Shopping. Dit maakt het gemakkelijker om te bepalen welke advertenties het meest effectief zijn in het aantrekken van geschikte kandidaten.

Online advertenties, zowel op Google als op social media, kunnen bedrijven helpen tijd en geld te besparen bij werving door snel een grote groep van gekwalificeerde kandidaten te bereiken. Bovendien kunnen online advertenties specifiek worden gericht op het type werknemers waarnaar een bedrijf op zoek is, wat nog meer tijd kan besparen tijdens het wervingsproces.

Conversie optimalisatie

Conversie optimalisatie is een proces waarmee een bedrijf zijn website kan verbeteren om het aantal bezoekers dat actie onderneemt op de site te vergroten, zoals het invullen van een formulier of het worden van een lead. Door de conversieratio te verbeteren, kan een bedrijf meer leads en potentiële kandidaten van zijn website halen zonder meer geld uit te geven aan marketing.

Er zijn veel verschillende manieren om een website te optimaliseren voor conversies, maar enkele van de meest effectieve methoden zijn onder meer het verbeteren van het ontwerp van de site, het gemakkelijk maken voor bezoekers om te vinden wat ze zoeken en het bieden van sterke call-to-actions.

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe werknemer is conversie optimalisatie een goede plek om te beginnen. Door eenvoudige wijzigingen aan je website aan te brengen, kan je meer gekwalificeerde kandidaten aantrekken en omzetten in werknemers.

Welke vorm van recruitment marketing past bij mijn bedrijf?

Bij het bepalen welke vorm van recruitment marketing het beste bij jouw bedrijf past zijn er een aantal zaken waar je op moet letten:

Een ander ding om te overwegen is het soort vacature dat je probeert in te vullen. Als het een zeer gespecialiseerde functie is kan je overwegen om gerichte advertenties of social media te gebruiken. Dit komt omdat je hiermee een specifieke doelgroep kunt bereiken en ervoor kan zorgen dat alleen gekwalificeerde kandidaten jouw advertentie te zien krijgen.

Ten slotte moet je nadenken over je budget. Als je een beperkt budget hebt is het verstandig om je eerst te richten tot conversie optimalisatie en SEO. Als geld echter geen probleem is, kan je zelfs uitgebreide advertentie campagnes samenstellen.

Recruitment marketing is een proces dat organisaties helpt bij het vinden, aantrekken en aannemen van de beste kandidaten voor vacatures. Door de tijd te nemen om een recruitment marketingplan op te stellen en de juiste tools en strategieën te gebruiken, kunnen organisaties hun kansen vergroten om toptalent aan te nemen.

Meer interessante artikelen

Fase 1: Capture

Kies je doelgroep en onderwerp.

Customer journey

Vertel verhalen aan nieuwe en bestaande klanten.

Employee journey

Vertel verhalen aan nieuwe en bestaande medewerkers.

Candidate journey

Vertel verhalen aan nieuwe en bestaande kandidaten.

Fase 2: Create

Kies je format en verhaaltype.

Long stories

Verhalen van werkgevers, bedrijven, etc. van ≤ 20 minuten.

Medium stories

Verhalen van afdelingen, klanten, etc. van ≤ 10 minuten.

Short stories

Verhalen van vacatures, producten, etc. van ≤ 2 minuten.

Fase 3: Boost

Kies je verspreidingskanalen.

Content plan

Leg je content distributie vast in een content plan.

Online channels

Verspreid jouw content via meerdere online channels.

Offline channels

Verspreid jouw content via meerdere offline channels.