Het maken en delen van het juiste verhaal op het juiste moment is cruciaal bij recruitment. Wanneer je iemand het verkeerde verhaal stuurt, sla je namelijk de plank mis. Hoe kies je welk verhaal past bij de werkzoekenden en wanneer je deze het best kunt delen? Dat vind je hier!
Waarom het vertellen van het juiste verhaal belangrijk is
Als het gaat om werving richten werkgevers zich vaak op de harde verkoop. Ze willen dat potentiële kandidaten hun bedrijf of afdeling zien als de perfecte plek om hun carrière voort te zetten. Als je echter succesvol wilt werven is het belangrijk dat je het juiste verhaal vertelt. Het verhaal dat je je potentiële kandidaten vertelt kan de kans dat zij bij jouw bedrijf willen werken namelijk maken of kraken.
Het verhaal van je bedrijf, afdeling of zelf werknemer kan er één zijn waar potentiële kandidaten zichzelf deel van kunnen zien uitmaken. Het kan spannend en inspirerend zijn, iets waardoor ze meer willen weten over wat je doet en hoe je het doet.
Het belangrijkste is dat het verhaal dat je vertelt authentiek moet zijn. Kandidaten kunnen voelen wanneer ze een verhaal worden verkocht en het zal ze alleen maar afschrikken van je bedrijf. Wees dus eerlijk over wat je doet, waarom je ervan houdt en wat potentiële kandidaten kunnen verwachten als ze aan boord komen.
Werkgeversverhalen
Een werkgeversverhaal is het unieke verhaal van een organisatie. Het geeft de cultuur, waarden en missie van je bedrijf weer op een manier die herkenbaar en inspirerend is. Ze zijn een belangrijk hulpmiddel bij werving, omdat ze kandidaten helpen begrijpen hoe het zou zijn om voor jouw bedrijf te werken. De werkgeversverhalen worden gebruikt om nieuwe medewerkers aan te trekken en relaties op te bouwen met potentiële werknemers.
Werkgeversverhalen zijn algemene verhalen over jouw bedrijf als werkgever. Je kan deze voor alle potentiële werkgevers inzetten, omdat die uiteindelijk allemaal komen te werken bij dezelfde organisatie. Omdat deze zo breed inzetbaar zijn is dit een goed verhaal om vroeg in het proces te delen.
Afdelingsverhalen
Een afdelingsverhaal werkt hetzelfde als een werkgeversverhaal, maar geeft een kijkje achter de schermen van hoe het is om in een bepaald deel van het bedrijf te werken. Een afdelingsverhaal kan een effectief recruitmentinstrument zijn, omdat het potentiële kandidaten een idee geeft van de cultuur en waarden van het bedrijf. Ook geeft het inzicht in de dagelijkse gang van zaken op de afdeling, wat behulpzaam kan zijn bij de beslissing om te solliciteren naar een functie.
Omdat een afdelingsverhaal gerichter is dan een werkgeversverhaal is het niet relevant voor elke mogelijke kandidaat. Het is hier dus belangrijk dat je het verhaal gerichter verspreidt. Een verhaal over de IT-afdeling is nu eenmaal niet zo relevant voor iemand die zoekt naar een baan op een sales afdeling.
Werknemersverhalen
Met werknemersverhalen kan je duiken in het werkleven van je eigen werknemers, wat zij doen op de gemiddelde werkdag en wat ze zo leuk vinden aan hun werk. Werknemers zijn een betrouwbare bron voor kandidaten om meer te weten te komen over hoe het nu echt is om voor jouw bedrijf te werken.
Werknemersverhalen kunnen verhalen van een directe (toekomstige) collega zijn, maar kunnen ook een functie representeren. Met dit verhaal komt de kandidaat veel te weten over de functie van die medewerker, maar ook over de medewerker zelf. Zorg dus dat dit gezien wordt door kandidaten voor wie dit verhaal daadwerkelijk relevant is.
Vacatureverhalen
Een vacatureverhaal is een moderne versie van een ‘traditionele’ vacature. Hier in kan je de algemene informatie vertellen over de functie die vrijkomt, maar je kan ook inzoomen op het bedrijf, de afdeling en het werk wat hierbij komt kijken. Kandidaten komen zo echt te weten wat ze kunnen verwachten wanneer ze bij jouw bedrijf gaan werken.
Een vacatureverhaal maken is echt maatwerk. Het is gericht op een specifieke functie binnen een aangewezen afdeling, waar ook aangepaste eisen aan verbonden zijn. Dit is het type verhaal dat je het meest gericht moet verspreiden, omdat de doelgroep een stuk kleiner is dan wanneer je een werkgeversverhaal verspreid.
Het vertellen van het juiste verhaal op het juiste moment is belangrijk in het recruitmentproces. Het is belangrijk om hierbij aan te houden dat hoe verder een kandidaat komt in het sollicitatieproces, hoe relevanter de content moet zijn die de kandidaat te zien krijgt.