Home » Blog » Wat is de kracht van persoonlijke communicatie met kandidaten?

Wat is de kracht van persoonlijke communicatie met kandidaten?

dec 1, 2022 | Marketing

In de huidige arbeidsmarkt is de kracht van persoonlijke communicatie belangrijker dan ooit. Kandidaten zoeken naar een manier om zich te onderscheiden van de concurrentie. Hoe kan dat beter dan via persoonlijke communicatie?

Het belang van persoonlijk contact

Bij het werven van nieuwe medewerkers hechten veel bedrijven veel belang aan het persoonlijke contact met kandidaten. Dit komt omdat persoonlijk contact werkgevers, hiring managers en recruiters de kans geeft om de kandidaat beter te leren kennen en te beoordelen of deze geschikt is voor de functie.

Er zijn verschillende manieren waarop werkgevers, hiring managers en recruiters persoonlijk contact kunnen leggen met kandidaten tijdens het sollicitatieproces. Door het versturen van persoonlijke e-mails of door kandidaten te bellen zorg je dat ze het gevoel krijgen dat je echt tijd voor ze neemt. Probeer ook waar mogelijk gesprekken op kantoor in te plannen in plaats van gesprekken over Google Meet, Skype of Zoom.

Welke methode je ook kiest, persoonlijk contact met de kandidaat geeft je een beter beeld van de persoonlijkheid van de kandidaten en of ze goed bij je bedrijf passen. Het geeft kandidaten ook de kans om vragen te stellen en meer te weten te komen over de functie en je bedrijf.

Tip! Zorg dat je ook als werkgever, hiring manager of recruiter op tijd bent bij afspraken en sollicitatiegesprekken niet vergeet. Het is belangrijk dat de kandidaat zich gezien voelt en dat je diegene op de hoogte brengt wanneer je wat later bent of als de afspraak verzet moet worden. Het draait namelijk niet alleen om de indruk die de kandidaat maakt, maar ook wat je als werkgever, hiring manager of recruiter uitstraalt namens het bedrijf.

Het verbeteren van de kandidaat ervaring

Het sollicitatieproces is één van de belangrijkste onderdelen van het wervingsproces, maar het is vaak één van de meest verwaarloosde onderdelen. Er zijn een paar eenvoudige manieren om de candidate experience te verbeteren door middel van persoonlijke communicatie in het sollicitatieproces.

Zorg er allereerst voor dat je tijdens het hele proces met kandidaten communiceert. Houd ze op de hoogte van waar ze zich in het proces bevinden en wat de volgende stappen zullen zijn. Dit zal helpen voorkomen dat ze zich verloren of vergeten voelen. Je kan dit doen door ze regelmatig te mailen, maar je kan ook een database opstellen met alles wat kandidaten moeten weten over het proces en hiernaar verwijzen.

Ten tweede, wees beschikbaar om eventuele vragen te beantwoorden. Het sollicitatieproces kan verwarrend en overweldigend zijn, dus als je er bent om hun vragen te beantwoorden, kom je een heel eind. Dit zorgt ervoor dat kandidaten zich gehoord voelen en dat je echt de tijd voor ze neemt. Door ze te helpen en vragen te beantwoorden laat je ook zien dat je wilt dat ze slagen.

Toon tenslotte waardering voor hun interesse en tijd. Bedank ze voor hun sollicitatie en laat ze weten dat je hun interesse om voor jouw bedrijf te werken op prijs stelt. Een beetje waardering kan zorgen dat iemand zich gezien voelt.

De waarde van feedback

Feedback van kandidaten is een belangrijk onderdeel van het wervingsproces. Het kan je helpen jouw proces te verbeteren en laat aan kandidaten zien dat je waarde echt aan hun mening en ervaring.

Feedback kan je helpen gebieden te identificeren waar kansen zijn voor verbeteringen en kan ook laten zien hoe goed je sollicitatieproces in het algemeen is. Het kan ook helpen om een band met potentiële kandidaten op te bouwen en een positieve indruk van je bedrijf te creëren.

Persoonlijke communicatie is een ontzettend krachtig hulpmiddel. Het kan relaties maken of verbreken, helpen doelen te bereiken en je in staat stellen om op een dieper niveau met anderen in contact te komen. Als je de tijd neemt om de hele kandidaat-ervaring te verbeteren, kan je ervoor zorgen dat je sollicitatieproces in de toekomst steeds soepeler zal verlopen.

Meer interessante artikelen

Fase 1: Capture

Kies je doelgroep en onderwerp.

Customer journey

Vertel verhalen aan nieuwe en bestaande klanten.

Employee journey

Vertel verhalen aan nieuwe en bestaande medewerkers.

Candidate journey

Vertel verhalen aan nieuwe en bestaande kandidaten.

Fase 2: Create

Kies je format en verhaaltype.

Long stories

Verhalen van werkgevers, bedrijven, etc. van ≤ 20 minuten.

Medium stories

Verhalen van afdelingen, klanten, etc. van ≤ 10 minuten.

Short stories

Verhalen van vacatures, producten, etc. van ≤ 2 minuten.

Fase 3: Boost

Kies je verspreidingskanalen.

Content plan

Leg je content distributie vast in een content plan.

Online channels

Verspreid jouw content via meerdere online channels.

Offline channels

Verspreid jouw content via meerdere offline channels.