Home » Cases » Interne communicatie

Interne communicatie

Podcasts en vodcasts zijn één van de snelst groeiende mediums in de wereld van communicatie en marketing. Steeds meer bedrijven zien de toegevoegde waarde van podcasts en vodcasts en zetten dit medium in om hun doelgroep te bereiken. Maar wist je ook dat podcasting of vodcasting een krachtig middel kan zijn voor interne communicatie? Het is een perfecte manier om medewerkers te informeren en te betrekken bij wat er achter de schermen gebeurt. In deze use case gaan we daarom dieper in op waarom bedrijven podcasts en vodcasts moeten inzetten om de interne communicatie te verbeteren. We bekijken de voordelen en delen praktische tips voor het gebruik binnen je organisatie. 

Werknemersbetrokkenheid

Wanneer je ervoor kiest om een interne podcast en vodcast toe te voegen aan je communicatiestrategie, is dit een geweldige manier om de betrokkenheid van jouw medewerkers te verbeteren. Door het creëren van hiervan kunnen medewerkers toegang krijgen tot motiverende en informatieve content die relevant is voor hun dagelijkse werkzaamheden en de mission statement van het bedrijf. Je verbindt hierdoor de medewerkers met jouw bedrijfscultuur en laat hen zien dat hun bijdrage waardevol is. Bovendien is het luisteren naar een podcast een laagdrempelige manier van communiceren, waardoor medewerkers gemakkelijker betrokken en geïnformeerd kunnen blijven.

Interne samenwerking

Als bedrijf wil je natuurlijk dat je werknemers goed samenwerken. Een interne podcast of vocast kan hierbij zeker helpen. Door middel van hiervan kunnen medewerkers elkaar beter leren kennen en krijgen ze meer begrip voor elkaars werkzaamheden. Dit kan zorgen voor een betere samenwerking en uiteindelijk voor betere resultaten en efficiëntie. Ook kan een interne podcast ervoor zorgen dat medewerkers makkelijker in contact komen met elkaar, doordat ze bijvoorbeeld naar elkaar kunnen luisteren in plaats van alleen emails te lezen. Door de informele setting van een podcast kunnen werknemers zich meer ontspannen voelen en beter deelnemen aan gesprekken en discussies. 

Interne communicatie tussen meerdere vestigingen

Heb je verschillende vestigingen of teams verspreid over meerdere locaties? Dan is de inzet van een interne podcast of vodcast een ideale oplossing om de communicatie onderling te verbeteren. Het is vaak lastig om iedereen op dezelfde lijn te krijgen als er afstand is tussen de verschillende teamleden. Met een interne podcast kunnen werknemers van verschillende vestigingen op een laagdrempelige manier op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen binnen de organisatie. Het kan ook helpen bij het opheffen van de eilandjescultuur. Zo voelen medewerkers zich meer betrokken en verbonden bij het bedrijf, ongeacht de afstand die tussen hen zit. Bovendien kan het maximaliseren van het bereik van de inhoud ervoor zorgen dat iedereen bij de les blijft en er geen belangrijke informatie verloren gaat. 

Bedrijfsimago verbeteren 

Wil je als bedrijf je imago verbeteren? Zet dan een interne podcast of vidcast in! Door medewerkers te laten spreken over hun werk en hun ervaringen bij het bedrijf, wordt er een positief beeld geschetst van jouw bedrijf en de werksfeer. Dit draagt bij aan het verbeteren van het imago, ook intern. Een interne podcast biedt een uniek platform om het verhaal van jouw bedrijf op een originele en persoonlijke manier te vertellen, wat bijdraagt aan het versterken van de binding met jouw bedrijf voor Generatie Y en Z. Bovendien heeft een interne podcast een groter bereik dan andere interne communicatiemiddelen, waardoor de boodschap bij meer medewerkers aankomt. 

Brengt medewerkers dicht bij elkaar

Wist je dat het toevoegen van een interne podcast of vodcast aan de communicatiestrategie een geweldige manier is om medewerkers dichter bij elkaar te brengen? Door regelmatig informatie te delen, krijgen collega’s meer inzicht in elkaars werk en interesses. Hierdoor ontstaat er een betere samenwerking en een sterkere teamgeest. Een interne podcast biedt de mogelijkheid om informatie op een informele manier te delen en een platform te bieden aan medewerkers om zelf een rol te spelen in de communicatie. Dit brengt frisse perspectieven en nieuwe ideeën naar voren die anders wellicht niet gehoord zouden worden. 

Maximaliseert het bereik van de inhoud

Wil je ervoor zorgen dat belangrijke informatie en boodschappen binnen je bedrijf goed worden overgebracht aan alle medewerkers, zowel op kantoor als op afstand? Dan is de interne podcast of voddcast een geweldige manier om het bereik van de inhoud te maximaliseren. Een podcast is namelijk erg flexibel en past zich gemakkelijk aan het drukke schema van medewerkers aan. Zo kan een podcast bijvoorbeeld worden beluisterd tijdens het rijden naar het werk of tijdens een lunchpauze. Door de informatieve en interessante inhoud wordt de aandacht van medewerkers vastgehouden en zal de boodschap beter worden begrepen en onthouden. Daarnaast kun je met een interne podcast gemakkelijk verschillende vestigingen en teams bereiken, waardoor de onderlinge communicatie wordt verbeterd. 

Verandertrajecten

Als bedrijf sta je regelmatig voor veranderingstrajecten. Belangrijk is dan om de betrokkenheid en steun van medewerkers te vergroten. Een interne podcast of vodcast biedt hierin een uitkomst. Door het inzetten van een podcast als communicatiemiddel tijdens veranderingstrajecten, kun je namelijk in real-time en persoonlijk de voortgang communiceren en medewerkers hierin betrekken. Bovendien is een podcast een laagdrempelige manier om kennis te delen. Deze conversatiestijl zet je medewerkers aan het denken en in dialoog, wat de samenwerking maximaliseert. Hierdoor ontstaat er betrokken samenwerking en een gevoel van eenheid en positiviteit. Een interne podcast kan zo bijdragen aan verandertrajecten die sneller en effectiever verlopen.

Binding met bedrijf voor Gen Y en Z

Als bedrijf wil je niet alleen je huidige werknemers betrekken bij de organisatie, maar ook de jongere generaties aantrekken en binden aan het bedrijf. Vooral Generatie Y en Z hechten veel waarde aan een goede werk-privébalans en willen werken bij een bedrijf met een positieve bedrijfscultuur en maatschappelijke betrokkenheid. Door middel van een interne podcast kun je deze jongere generaties op een meer moderne en laagdrempelige manier bereiken en betrekken bij het bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld afleveringen maken over de bedrijfscultuur, de visie en missie van jouw bedrijf en maatschappelijke projecten waar jouw bedrijf zich voor inzet. Een podcast is de ideale aanvulling op tekst en video en biedt een manier om de inhoud op een leuke en aantrekkelijke manier over te brengen. Door deze moderne vorm van communicatie toe te voegen aan je communicatiestrategie, kun je de binding met Generatie Y en Z versterken.

Nieuwe vorm van communicatie

Interne podcast of vodcast is een nieuwe vorm van communicatie die steeds meer wordt ingezet door bedrijven. Door het inzetten hier van kunnen medewerkers op een toegankelijke en interactieve manier worden geïnformeerd over ontwikkelingen binnen het bedrijf. Deze vorm van communicatie is ideaal voor bedrijven met meerdere vestigingen, omdat medewerkers zo ongeacht hun locatie altijd op de hoogte kunnen blijven. Bovendien is de podcast een leuke manier om nieuwe medewerkers op een toegankelijke manier te laten Kennismaken met jouw bedrijf en de huidige medewerkers. Het is een aanvulling op andere communicatiemiddelen zoals tekst en video en biedt een nieuwe dimensie aan interne communicatie. 

Klaar om jouw unieke verhaal te vertellen?

Bespreek je wensen met één van onze succes managers!

Fase 1: Capture

Kies je doelgroep en onderwerp.

Customer journey

Vertel verhalen aan nieuwe en bestaande klanten.

Employee journey

Vertel verhalen aan nieuwe en bestaande medewerkers.

Candidate journey

Vertel verhalen aan nieuwe en bestaande kandidaten.

Fase 2: Create

Kies je format en verhaaltype.

Long stories

Verhalen van werkgevers, bedrijven, etc. van ≤ 20 minuten.

Medium stories

Verhalen van afdelingen, klanten, etc. van ≤ 10 minuten.

Short stories

Verhalen van vacatures, producten, etc. van ≤ 2 minuten.

Fase 3: Boost

Kies je verspreidingskanalen.

Content plan

Leg je content distributie vast in een content plan.

Online channels

Verspreid jouw content via meerdere online channels.

Offline channels

Verspreid jouw content via meerdere offline channels.